Pages

tisdag 31 januari 2012

utmaning

Nappade denna från Annas idéer för det är så roligt med sånna här fråge-quiz. Sen såg jag att jag faktiskt fått en från Vita Rosor och då blev jag ju lite extra glad.

1. VAD GJORDE DU FÖR 10 ÅR SEDAN?
Jag bodde i en nittonkvadratare i Karlstad och gick humanistisk gymnasielinje.

2. VAD GJORDE DU FÖR 1 ÅR SEDAN?
Jag jobbade på två olika jobb samt pluggade ryska.

3. FEM SNACKS DU GILLAR?
Choklad, sesamkakor med vaniljsmak, OLW's cream cheese chips, saltade pistagenötter och ahlgrens bilar.

4. FEM SÅNGER DU KAN HELA TEXTEN TILL?
Eh, oj... Uti vår hage, Three Cheers For Five Years, Miserable At Best, Naked As We Came och Sere Nere. Jag ylar gärna i duschen, säkerligen till alla grannars inte så stora lycka ;)

5. FEM SAKER DU SKULLE VILJA GÖRA OM DU VAR MÅNGMILJONÄR?
Köpa en onödigt stor lägenhet eller hus, åka utomlands med D, gå en massa (onödiga?) kurser, börja yoga när jag ändå kan unna mej lite mer fritid samt bada i choklad.

6. FEM DÅLIGA VANOR?
Dåligt morgonhumör, har inge vidare tålamod, skjuter upp disken i det oändliga, slösurfar alldeles för mycket och jag ser för mycket på serier.

7. FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA?
Sova, pyssla, läsa, dansa och baka chokladiga saker.

8. FEM SAKER DU ALDRIG SKULLE KLÄ DIG I, ELLER KÖPA?
Rosa (aldrig riktigt gillat färgen, den klär mej inte heller), senapsgult (svår färg), byxor med hög midja (får mej att se ut som en huvudfoting), flanellskjorta och pikétröja (piké ger mej rysningar, de är så läskiga.. vet inte varför).

9. FEM FAVORITSAKER?
Min pysselkista, änglaberlocken mina syskon gav mej i födelsedagspresent för ett par år sedan, min kudde, sekretären, och armbandet jag fick av D på vår ettårsdag.

10. TIO PERSONER JAG VILL SE GÖRA DEN UTMANINGEN:
Mina trogna och fina följare kan få äran. Och så nöjer jag mej där =)


måndag 30 januari 2012

brev från brödfabriken

Som synes ligger jag lite på latsidan när det kommer till bloggandet. Hade min syster på besök i förra veckan bland annat. Mycket mysigt.
Idag bakar jag matbröd. Nåt måste man ju få baka fast man inte äter sötsaker =) Bakar mina finfrallor med havregrynsgröt. Tänkte dela med mej av detta ypperliga recept. Håll tillgodo:


Grötfrallor
5 dl havregrynsgröt (2 dl havregryn och 2½ dl vatten)
100 g smör
2 dl mjölk eller vatten
2 msk socker
1 tsk salt
1 pkt torrjäst
ca 1 liter mjöl (något mindre)

Du kan använda varm eller kall gröt. Är den varm smält smöret direkt i gröten, annars smält smöret och blanda ner i gröten. Blanda i vatten eller mjölk (jag använder alltid mjölk), socker och salt. Jag funderar på att testa att blanda i russin, det hade nog varit gott. Annars är linfrön ett tips också. Blanda torrjäst i lite av mjölet och rör ner. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och rör kraftigt. Degen ska vara ganska lös. Låt jäsa 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den lite. Det är ingen idé att kavla, degen är lite för kletig. Forma lagom stora/små kakor och lägg på bakplåt täckt med papper, eller klicka ut degen direkt med träslev på bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter. Om du vill kan du pensla med uppvispat ägg innan du sätter in dem i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg. Vill du inte pensla med ägg kan du pensla dem med vatten direkt när de kommit ur ugnen för att de ska få en mjukare skorpa. (Bra tips om man råkar glömma bröd inne lite för länge, men pensla då både ovan- och undersida med vatten.)
Det blir ca 15 st. Njut med smör och ost =)


Filosoferar på att prova på att göra en surdeg. Det har jag aldrig gjort förut och någon gång ska ju vara den första. Nån som testat?

onsdag 18 januari 2012

en hyllning till fikan

En caffe latte som jag gjorde när jag jobbade som barista. Jag hoppas ni ser nallebjörnen. (Ska finnas en bättre bild men jag hittar den inte. Vilse på hårddisken...)


Jag tänkte tillägna detta inlägg åt fikastunden. Detta heliga och mångfunktionella påfund som vi i Sverige är så galna i. =) Ni skulle inte tro att jag var riktigt klok om ni såg mej nu för jag traskar runt här hemma med en termosmugg. Jag vill ha mitt kaffe (läs: min mjölk med kaffe) jättevarm så jag har upptäckt att detta är det perfekta sättet att slippa värma kaffet igen ;)
Fika är en fin idé då den passar till allt; jobbpaus, dejt, bortskämningsritual, skvallerstund eller bara en mysig minut med mamma. Dessutom kan man baka något smarrigt att avnjuta till sitt kaffe. Jag älskar att baka, det är lite meditativt tycker jag. Nu blir det dock inte så mycket lyxande till kaffet eftersom jag och sambon hittade på det där med nyårslöftet som varar fram tills första april, men sen. Ja då ska jag baka. Kanske sånna här:

Dessa ljuvliga kakor med choklad och mintfyllning är perfekta till kaffe. Jag ska rota fram receptet så ska ni få det lite längre fram, ni måste prova dessa! Det blir dessutom jättemånga och de går fint att frysa om man sedan förvarar de tinade kakorna i kylen.

Cappuccino och morotskaka med mörk choklad och glasyr med färskost och vit choklad (man ska dock inte ta en så här stor bit för det är typ omöjligt att orka, den är galet mäktig).

söndag 15 januari 2012

stairway to tidiness

Jag har länge velat ha en vägghylla. Det finns en hel del böcker i det här hushållet och de behöver någonstans att bo. Hade tänkt en vägghylla som hänger på väggen, som består av en stomme som fästes i väggen ur vilken hyllplanen kommer (jag hoppas nu förstår vad jag menar). Hittade en på Mio som hette living (tror jag...) som jag fastnade för. Jag och D åkte till Mio igår för att införskaffa den. När vi fick se den tyckte vi dock att den inte verkade så stabil, speciellt inte till våra gipsväggar (kunskap väger). Istället blev det den här hyllstegen. Den är ju bredare än den tilltänkta hyllan var, men då rymmer den mer böcker och dessutom är den stadigare då den delvis står på golvet. Inte det där nätta, smala jag tänkt från början men det är skönt att alla böcker har fått en given plats. Lite ordning och reda =)

Snosan inviger understa hyllplanet. Jag har börjat ställa i lite grejer, kommer visa hur det blev när det är klart =)

onsdag 4 januari 2012

god fortsättning

Och här har det inte hänt mycket... Jag som lovade att lägga upp bilder på mina ullaredsfynd (som jag fyndade i slutet av november...). Det blev lite mycket i december med tentor och resor till Värmland och jag vet inte allt.
En kort sammanfattning (i bilder):

Dessa fyndade jag faktiskt i Ullared innan december. Dem tänkte jag fästa i fönstret som håller på att bli en anslagstavla (ja, jag vet, det går inte fort för mej för tillfället. Ska ta mej i kragen.) Tyckte de var så fina.


Min D sa till mej att jag skulle läsa denna varje dag :)

Här är en av anledningarna till namnet Änglamakerskan. Ännu en ängel ;) Målade denna under dagarna där uppe i Värmland. Snön som låg när jag kom regnade bort så nån pulkaåkning blev det inte tal om.
Julklapp till svärmor detta. Hon är konstnär så något litet "hantverk" tyckte jag passar =)

Snosan vill inte riktigt erkänna det men jag misstänker att hon egentligen tyckte att det var roligt att få morra, fräsa och slå efter Sally. Hon sov dock i två dar efter hemkomsten från Värmland; det fanns ju så mycket att se och undersöka i huset uppe på den höga kullen.

Har dessutom, tillsammans med min D, startat ett nyårslöfte som innebär inget godis på 3 månader. Det kändes som en jättebra idé där runt jul, men nu... Nämnde jag att jag är godissugen?
Why? Det är inte som att jag satsar på något Beach 2012 direkt. Kan inte minnas när jag hade lata dagar vid havet senast. Mest för att det de senaste åren bara regnat hela sommaren, speciellt på min semester.
Tänkte försöka stressa lite mindre också. Börja meditera. Yoga tyckte D, men det får vi allt se hur det blir med den saken.
Nu blev detta längre än jag tänkt :) Men nu ska jag bädda ner mej.

Godnatt och lycka till med era nyårslöften!
/kräm